Du er her: 
31-12-2020

Godt nytår!

Agedrup Kirke ønsker et rigtig godt nytår!

Den sidste dag i året 2020 er en skæringsdag, hvor vi skal sige farvel til det gamle år og hilse det nye velkommen. Nytåret er den tid, hvor vi ser tilbage på året der er gået, hvordan gik det: Hvad var godt og hvad var ikke godt? En del har vi glemt, noget hænger ved, særligt i år 2020, og uanset hvordan det gik, tager vi de gamle erfaringer samt vores fremtidshåb med ind i det nye år 2021.

I Grundtvigs største og mest mærkelige digt der hedder: ”Nytårsmorgen”, står han med den erfaring, at han synes, han er havnet hos de døde i fortiden, og at det nu gælder om at se fortid og fremtid i ét og samlet perspektiv.

Et centralt sted er digtets ”jeg” bange for, at være på vej ned mod svundne tider, langt nede i fortidens verden uden, at kunne trække vejret på jorden.

Men så kommer Mor Danmark i digtet ham til hjælp, idet hun siger: ”Nej kunne du flytte min vugge et gran, da var jeg fornøjet, da åbnedes øjet for lys i de levendes land”.

Her beder Mor Danmark jeg´et i digtet om, at flytte hendes vugge! Hvilket betyder, at hun beder ”jeg´et” om, at forandre fortiden, at forandre sit livsløb.

Normalt siger man ellers, at fortiden ikke kan forandres, sket er sket og fortiden står ikke til at ændre, kun nutid og fremtid er frie. Men her er det altså omvendt: Det eneste der kan forandres er fortiden, men under indflydelse af fremtiden, dog nutiden, ja den er alle bundet af, den kan vi ikke sætte os ud over.  

Grundtvig mente, at selve begivenhederne, dét der er sket kan vi ikke ændre uden videre, men begivenhederne kan opfyldes, de kan forklares og mødes med eftertiden, så også fortiden bliver ny. Vuggen kan virkelig flyttes.

Om det vil lykkes, at flytte på noget der er sket i 2020 og bære det positivt med ind i det nye år, må være et arbejde for hver enkelt om man synes der er noget der skulle gøres om, og så åbne øjet for et ”lys i de levendes land” i det nye år. Selvom vi synes 2020 har været tynget af restriktioner har vi også lært af det.

Må vi også få øje på lyset og se de gode erfaringer.

Godt nytår!
                              Ina Aagaard